Esenyurt Üniversitesi İngilizce hazırlık atlama
Eğitim-Öğretim Süresi
Yeterlik sınavından 100 tam puan üzerinden 70 puandan daha az alan öğrencilere, Hazırlık Biriminin hazırladığı, seviye tespit sınavı uygulanır. Öğrenciler, bu sınavdan aldıkları puanlara göre Hazırlık Birimi tarafından uygun yabancı dil kurlarına yerleştirilirler.
Daha önce İngilizce Hazırlık Bölümü’nde hazırlık eğitimine devam etmiş, ancak Hazırlık Final Sınavı’nda başarısız olmuş veya Bölümce daha önce uygulanmış olan her hangi bir İngilizce yeterlik sınavını geçememiş tüm diğer öğrenciler de, devam durumuna bakılmaksızın EÜYDS’ye katılabilirler.
İngilizce Hazırlık Eğitiminden Muafiyet
Aşağıdaki hallerde İngilizce hazırlık eğitiminden muaf olunur.
a) Senato tarafından belirlenen İngilizce hazırlık programından muaf olmaya ilişkin esaslara göre, kabul edilen ulusal ve uluslararası dil sınavlarının birinden, sınavın yapıldığı tarihten itibaren sınavın geçerlilik süresi geçmemiş ve aşağıdaki tabloda belirlenen en az başarı puanını gösteren belgeler kabul edilir.
TOEFL-IBT (Internet-Based / İnternet Tabanlı) 84
TOEFL-CBT (Computer-Based/Bilgisayar Tabanlı) 221
TOEFL-PBT (Paper-based/Kağıt Üstünde Yapılan) 561
TOEIC (Test of English for International Communication) 950
IELTS 6.00
FCE C
CAE C
CPE C
YDS 70
hazırlık eğitiminden muaf sayılırlar.
c) İngilizcenin anadil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında öğrenim görüp, ortaöğreniminin en az son üç yılını bu kurumlarda tamamlayan öğrenciler, İngilizce Yeterlik Sınavından ve İngilizce hazırlık eğitiminden muaf sayılırlar.
Öğrencilerin İngilizce hazırlık eğitimindeki sınıflandırmaları, İngilizce Seviye Tespit Sınavından aldıkları puanlara göre A, B ve C olmak üzere üç seviye grubuna ayrılabilir. Sınava girmeyen öğrenciler “C” grubuna yerleştirilirler.
Ara Sınavlar, Eğitim-Öğretim Yılı İçi Kur Başarı Notu ve Final Sınavları
Başarı değerlendirme ve sınavlar
Hazırlık programı öğrencilerinin başarı durumları bulundukları kurda aldıkları kur başarı notu ile ölçülür. Kur başarı notu, kur döneminde aldıkları ara sınav, kısa süreli sınavlar, ödev, proje, sunumun ve final sınavı, Hazırlık Final sınav notunun en az 100 üzerinden 40 olması koşulu ile, ağırlıklı puanlarının toplamından oluşur. Öğrencinin bulunduğu kurda başarılı sayılabilmesi için kur başarı notunun 100 tam puan üzerinden en az 70 puan olması gerekir. Kısa
süreli sınavlar, ödev, projeler sözlü ve/veya bilgisayar destekli yöntemlerle yapılabilir. Kur başarı notuna, kur Final Sınavı’nın katkısı %40, kur döneminde alınan notların katkısı ise %60’tır.
(2) İki defa aynı kurdan kalan öğrenciler için haftada 15 saatlik hızlı kur programı açılır.
(3) Üçüncü kez başarısız olan öğrenciler bir sonraki öğretim yılında kaldıkları kurdan itibaren hazırlık programını tekrar edebilirler. Bu öğrenciler, bir sonraki eğitim yılı başında verilen yeterlik sınavına girebilirler.
(4) Eğitim dili Türkçe olan programlara kayıtlı olup, isteğe bağlı olarak hazırlık programına katılıp başarısız olan öğrenciler hazırlık programını tekrar edebilir, Kayıtlı oldukları bölümlere/programlara devam edebilir, mezun oluncaya kadar yeterlik sınavlarına girebilir veya mezun oluncaya kadar hazırlık programı tercihinden vazgeçebilirler.
Hazırlık eğitimi süresince, her bir seviye grubu için yeteri kadar ara sınav yapılır.
Kur Başarı Notu; ara sınav notları, kısa sınav notları, ödev notları ve final notları dikkate alınarak belirlenir. Sınavlar ve diğer çalışmaların sayısı ve ağırlıkları, eğitim-öğretim yılı başında, İngilizce Hazırlık Bölümü tarafından belirlenip ilan edilir.
Başarısız öğrenciler diledikleri takdirde yaz okulunda eğitimlerine devam edebilirler ya da özel olarak çalışıp yeni eğitim-öğretim yılı başındaki İngilizce Yeterlik Sınavına girebilirler.
Öğretim dili kısmen veya tamamen İngilizce olan ön lisans ve lisans programlarına/bölümlerine kayıtlı öğrencilerden, bir öğretim yılı hazırlık eğitimine devam edip başarısız olan veya yeni öğretim yılı başında yapılan EÜYDS’de başarısız olanlar, isterler ise bir öğretim yılı daha İngilizce hazırlık eğitimi alırlar. Başarılı oldukları takdirde, kayıtlı oldukları
bölümlerde öğrenimlerine başlarlar. Tekrar başarısız olmaları halinde, 4/12/2008 tarihli ve 27074 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan, Yükseköğretim Kurumlarında Yabancı Dil Öğretimi ve Yabancı Dille Öğretim Yapılmasında Uyulacak Esaslara İlişkin Yönetmeliğin 7 nci maddesinin hükümlerine göre, öğrencinin tercih etmesi durumunda ÖSYM tarafından eşdeğer Türkçe programa yerleştirilirler.
İstanbul Esenyurt Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğinin 39 ncu maddesi uyarınca, İngilizce hazırlık yaz öğretimi yapılabilir