IELTS

IELTS

IELTS nedir ? 

IELTS puanları üniversiteler, işverenler, göçmenlik kurumu yetkilileri ile profesyonel ortaklar da dâhil olmak üzere dünya çapında 7 binden fazla kurum tarafından kabul edilmektedir. IELTS, İngilizcenin iletişim dili olduğu yerlerde okumak ya da çalışmak isteyen adayların dil yetkinliklerini adil bir şekilde değerlendirmek için uzmanlar tarafından tasarlanmıştır.

IELTS nedir?
IELTS (The International English Language Testing System) Uluslarası İngilizce Dil Yeterlilik Sınavı, her yıl 1.7 milyon kişi tarafından tercih edilen dünyanın önde gelen İngilizce uzmanlık sınavıdır.

IELTS tüm İngilizce becerilerinizi – okuma, yazma, dinleme ve konuşma – ölçmenin yanı sıra İngilizcenizi eğitimde, çalışma hayatında ve yurt dışında kuracağınız yeni hayatınızda nasıl kullanacağınızı yansıtmak için tasarlanmıştır.

Sınav, dil ölçümleri konusunda dünyanın önde gelen uzmanları tarafından geliştirilmiştir. Mükemmel bir uluslararası itibara sahiptir ve üniversiteler, işverenler, göçmenlik yetkilileri ile profesyonel ortaklar da dâhil olmak üzere dünya çapında 7 binden fazla kurum tarafından kabul edilmektedir.

 İngilizce konuşma becerilerinizi yüz yüze konuşma sınavıyla test eder, bu gerçek biriyle konuşarak değerlendirilmeniz anlamına gelir. Bu, İngilizce konuşma yetkinliklerinizin en etkili ve doğal şekilde test edilmesi de demektir.

Başvurduğunuz kuruma ya da gelecek planlarınıza göre IELTS Akademik ya da IELTS Genel Eğitim sınavlarından birini tercih edebilirsiniz.

IELTS kimler için gereklidir?

Eğitim, çalışma ve göçmenlik için 
Eğitim için IELTS

 Uluslarası eğitimin kapılarını açar. Sınav, Ivy League diye kabul edilen Amerika’nın sekiz seçkin üniversitesi de dâhil binlerce Birleşik Devletler üniversitesi ile Avusturalya, Kanada, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık ve Avrupa’daki İngilizce eğitim veren kurumlar tarafından kabul edilir.

İş için IELTS

 Dünya çapında İngilizce konuşan ülkelerdeki işverenler ve profesyonel ortaklar tarafından kabul edilen dünyanın önde gelen İngilizce dil testidir.

Göçmenlik için IELTS

İngilizce konuşulan bir ülkeye göç etmeyi planlıyorsanız, İngilizce dil becerileriniz sizin için önemli olacaktır. Avusturalya, Kanada, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık da dâhil olmak üzere pek çok İngilizce konuşulan ülkede hükümetler  sınavı göçmenlik işlemlerinde ve öğrenci vizesi başvurularında kullanır.

İngilizce konuşulan ülkelere göçmenlik başvurusu yaparken bazen anadili İngilizce olan bireylerin dahi İngilizce dil yeterliliklerini belgelemeleri gerekir. Sınava girmeden önce göçmenlik başvurusu yapacağınız ülke için belirlenen  puanını kontrol etmeniz gerekir.

IELTS’e kimler ihtiyaç duyar?

Üniversite hazırlık sınıfını atlamak isteyen öğrenciler
Master ya da doktora derecelerine başvurmak isteyen öğrenciler
IELTS sınavı Türkiye’deki tüm üniversiteler tarafından kabul edilir. Üniversiteler kabul edecekleri minimum seviye puanını belirleme hakkına sahiptirler ve sınava girenler ilgili departmanlarla iletişim kurarak gerekli bilgiyi ve eğitimleri için almaları gereken belirli dersleri öğrenmekle yükümlüdürler.

Özellikle ABD, Birleşik Krallık, Kanada ve Avusturalya’da lisans ve yüksek lisans programına katılmak isteyen öğrenciler
Bir iş başvurusu yapmak ya da yabancı dil ödeneği almak için İngilizce yeterliliklerini kanıtlamaları gerekenler. Yurt dışına göç etmek ya da yurt dışında çalışmak için başvuranlar.

İki tip IELTS mevcuttur:

Akademik
Genel Eğitim
Diğer sınavlardan farkı
IELTS diğer tüm yazılı sınavlardan ayrılır. Bu tarz sınavlara eğitim sistemlerinden tanıdık olan adayların, bu sınavdan daha iyi puan almaları olasıdır. IELTS dışındaki pek çok diğer sınav ‘bilgisayar tabanlı’dır. Bir diğer avantaj ise sınavın konuşma üzerine olan bölümünün yüz yüze yapılmasıdır. Bir bilgisayar, mikrofon ve kulaklıkla sözlü bölümleri yapılan diğer sınavlardan farklı olarak deneyimli sınav görevlileri tarafından yürütülen bu bölümde adaylar gerçek bir sohbetin içinde kendilerini en iyi şekilde ifade etme imkânı bulurlar.
Bilgisayar tabanlı sınavlarda adaylar, aynı zamanda sınavın farklı bölümlerini yapmak durumundadırlar. Bu tarz durumlar, adayların konsantrasyon sorunları yaşamalarına neden olabilir. IELTS sınavında ise dinleme, okuma ve yazma bölümleri tüm adaylar için aynı zamanda başlar ve biter. Konuşma bölümü için ise her aday kendilerine ayrılan zamanda sınav olurlar.

IELTS sınav formatı ve puanlama

 Sınav dinleme, okuma, yazma ve konuşma olarak belirlenen dört alandaki becerilerinizi üç saatin altındaki bir sürede sınamaktadır.

Dinleme, okuma ve yazma sınavları aynı gün içinde arka arkaya ve ara verilmeden yapılır. Konuşma sınavınız yazılı sınavınızdan önceki ya da sonraki üç gün içinde yapılır.

IELTS puanları

Sınavdan kalmanız mümkün değildir, sınav her seviyedeki İngilizce dil becerilerinizi ölçmek için tasarlanmıştır. Dört alandaki becerilerinizin 1-9 arasında puanlaması temel alınır ve genel sınav puanınızı öğrenirsiniz. Puanınız 5.0, 6.0, 7.0 gibi tam puan ya da 5.5, 6.5,7.5 gibi buçuklu puan olabilir.

Genel ortalama puanınız göçmenlik, üniversite başvurusu ya da İngilizce konuşulan bir ülkede iş başvurusu için önemli olabilir.

Bilgiler British Council sitesinden bilgi amaçlı alınmıştır. 

Summary
Article Name
IELTS
Description
IELTS nedir ?  IELTS puanları üniversiteler, işverenler, göçmenlik kurumu yetkilileri ile profesyonel ortaklar da dâhil olmak üzere dünya çapında 7 binden fazla kurum tarafından kabul edilmektedir.