İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı yurdumuzda nitelikli İngilizce öğretmenlerine duyulan gereksinimi karşılamak amacıyla kurulmuştur. Bu çerçevede dört yıllık lisans eğitimi ile ilköğretim okulları ve liseler için yetkin İngilizce öğretmenleri yetiştirmeyi hedeflemektedir.
     İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı’na kayıt yaptıracak öğrencilerin İngilizce bilgilerini geliştirmek ve ileri düzeyde yeterli bir konuma gelmelerini sağlamak için birinci yılda meslek bilgisi derslerinin yanı sıra İngilizce dil beceri dersleri de yer almaktadır. Sonraki yıllarda ise İngiliz Dili öğretimi ve öğretmenlik mesleğinin inceliklerini içeren derslere ağırlık verilmektedir. Tam donanımlı öğretmenler olabilmeleri için ise İngiliz ve Amerikan edebiyatı, dilbilim, eğitim bilimleri, dil öğretim yönetmenleri alanlarında öğrenim görmeleri sağlanacaktır.
      Lisans eğitimi süresi, bir yıllık İngilizce hazırlık sınıfı ile birlikte beş yıl olarak düşünülmektedir. Ufuk Üniversitesi’ne kayıt yaptıran tüm öğrencilerin girmek zorunda oldukları İngilizce yeterlilik sınavını başaran öğrenciler lisans öğrenimlerine başlayabilirler. Başarısız olanlar ise lisans öğrenimlerine başlayabilmek için bir yıl İngilizce okuyarak bu programı başarıyla bitirmek zorundadır.
     Mezun olacak öğrencilerimizin öncelikle ilköğretim okulları ve liselerde İngilizce öğretmeni olarak çalışacakları düşünülmekle birlikte, üniversitelerimizin hazırlık okullarında İngilizce okutmanlığı yapacak yeterli mesleki bilgi ve beceriye sahip olmalarını sağlamak bölümün başlıca hedefleri arasındadır.

İngilizce Yeterlik Sınavı

Ufuk Üniversitesi İngilizce Yeterlik Sınavı (Ufuk University Proficiency Exam)

Yabancı Diller Bölümü, hazırlık sınıfından başlayarak öğrencilerin akademik başarıları için gerekli olan akademik becerileri ve İngilizce dil yetisini geliştirmekle sorumludur. İngilizce Yeterlik Sınavı, Yabancı Diller Bölümü tarafından hazırlanır, uygulanır ve değerlendirilir.

İngilizce Yeterlik Sınavı, Ortak Avrupa Dil Çerçevesi ile uyumlu, %30 İngilizce eğitim veren bölüm öğrencileri için B1+, İngiliz Dili Eğitimi bölümü öğrencileri için ise B2 seviyesinde bir sınavdır. Sınav dört temel bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler iki oturum halinde uygulanır; Birinci oturumda dilbilgisi yetisi ve okuma becerisini ölçen Use of English-Reading bölümleri, ikinci oturumda ise dinleme ve yazma becerilerini ölçen Listening-Writing bölümleri yer almaktadır. Ufuk Üniversitesinde İngilizce eğitim veren lisans bölümlerine kayıt yaptıran öğrenciler, bu sınava girmekle yükümlüdürler. Sınavdan geçer not (60) alan öğrenciler, doğrudan kaydoldukları bölümlerde derslerine başlarken, geçer not alamayan öğrenciler 1 sene süren hazırlık eğitimi programına yerleştirilirler.

*Devam etmekte olan yeni korona virüs salgını sebebi ile sınav içeriğinde değişiklikler ve düzenlemeler yapılabilir. Lütfen Yabancı Diller Bölümü internet sayfamızın Duyurular bölümünü takip ediniz.

İngilizce Yeterlik Sınavı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İngilizce Yeterlik Sınavına kimler girmek zorundadır?

Ufuk Üniversitesi lisans programlarından İngilizce eğitim veren bölümlere kayıt yaptıran öğrenciler İngilizce Yeterlik Sınavına girmek zorundadır. Zorunlu olduğu halde sınava girmeyen öğrenciler, İngilizce Hazırlık sınıflarında eğitim görmeyi kabul etmiş sayılırlar.

İngilizce Yeterlik Sınavı ne zaman uygulanır?

İngilizce Yeterlik sınavı bir akademik yıl içerisinde Eylül ve Haziran aylarında olmak üzere iki kere uygulanır.

İngilizce Yeterlik Sınavına nasıl kaydolabilirim?

Öğrencilerin, öğretim görecekleri lisans bölümüne kayıt yaptırdıktan sonra ayrıca yapmaları gereken bir işlem yoktur. Öğrenciler sınavla ilgili bilgi ve duyuruları Yabancı Diller Bölümü internet sitesinden takip etmelidir.

İngilizce Yeterlik Sınavına giremeyen kişiler için telafi sınavı yapılır mı?

Hayır. İngilizce Yeterlik Sınavı belirtilen tarihler dışında uygulanmaz, mazeret/telafi sınavları yapılmaz.

İngilizce Yeterlik Sınavından geçer not alamazsam ne olur?

Sınavdan geçer not alamayan öğrenciler, zorunlu olarak bir sene Yabancı Diller Bölümü bünyesinde verilen İngilizce Hazırlık Eğitimini almak zorundadırlar.

Ufuk Üniversitesi Pte sınavı özel ders

İngilizce Yeterlik Sınavından muaf olabilir miyim?

Uluslararası sınavlar olan TOEFL IBT’den 72, CAE’den C notu, PTE Academic’den 55 puan almış olan öğrenciler ve YDS, e-YDS, YÖKDİL’den 60 puan alan öğrenciler İngilizce Yeterlik Sınavına girmek zorunda değillerdir. Bu öğrenciler Hazırlık Eğitimi almak zorunda değillerdir.

İngilizce Yeterlik Sınavı sonuçları ne zaman açıklanır?

Sonuçlar sınav tarihini takiben 10 iş günü içerisinde Yabancı Diller Bölümü internet sayfasında ilan edilir.

Başka bir üniversitede hazırlık eğitimi aldım ve başarıyla tamamladım, İngilizce Yeterlik Sınavından muaf sayılır mıyım?

Hazırlık eğitimi alınan üniversiteden son iki sene içerisinde alınan başarı belgesinin getirilmesi halinde (B1+ seviyesinde 60 ve üzeri puan almak) İngilizce Yeterlik Sınavından muaf olunur ve bu öğrenciler kayıt yaptırdıkları bölüme başlarlar. 

İngilizce Yeterlik Sınavı (İYS) Soru Örnekleri

İYS Soru Örnekleri Cevap Anahtarı

İYS Dinleme Parçası 1

İYS Dinleme Parçası 2