Cope With Sınavı / İngilizce Hazırlık Atlama Sınavı / İngilizce Muafiyet Sınavı / İngilizce Muafiyet Sınavı İngilizce ders / İngilizce Muafiyet Sınavı İngilizce özel ders / İngilizce Seviye Belirleme Sınavı / İngilizce sınav / İngilizce sınav teknikleri / Muafiyet Sınavı İngilizce ders

İngilizce Muafiyet Sınavı Örnek Sorular 1

İngilizce Muafiyet Sınavı Örnek Sorular 1
İngilizce Muafiyet Sınavı Örnek Sorular 1

Aşağıdaki sorular tüm Üniversitelerin İngilizce Muafiyet Sınavı için örnek olarak kullanılabilir;

İngilizce Muafiyet Sınavı Örnek Soru Tipleri

Grammar
1. Have you decided in which sector you ____for a job when you____?
a) looked / graduated b) will look / have graduated
c) have been looking / graduate c) look / are graduating

2. After the accident, the taxi driver ____ the bicyclist of not looking where he___.
a) accused / was going b) had accused / went
c) was accusing / has gone d) would accuse / has been going

3. They____something so intently that they ____ me.
a) are discussing / hadn’t heard b) discussed / haven’t heard
c) have discussed / wouldn’t hear d) were discussing / didn’t hear

4. it was the first time they___ in five years of marriage.
a) quarrelled b) have quarrelled c) were quarrelled d) had quarrelled

5. By the end of November, the television company____ this soap opera for twelve years.
a) has been broadcasting b) is broadcasting
c) will have been broadcasting d) will be broadcasting

6. Only a small number of survivors____ by the emergency services since the building____.
a) were rescued / had collapsed b) rescued / was collapsed
c) have been rescued / collapsed d) had rescued / was collapsed

7. As the letter____only yesterday, I doubt that it____by tomorrow evening
a) was posted / will have arrived b) has been posted / is arriving
c) had posted / would have arrived d) had been posting / has arrived

8. The manager has just told me that he____ to be interrupted today for anything unless it____absolutely necessary.
a) didn’t want / were b) hasn’t wanted / was
b) wouldn’t want / had been d) doesn’t want / is

9. Before they considered giving me the job they asked how many foreign languages ____.
a) you know b) I knew c) I had known d) you knew

10.1 told them____any noise as I feared that they____the baby up.
a) not to make / would wake b) not make / woke
c)don’t make / will wake d) didn’t make / would wake

14, The hotel_______was built only last year collapsed down yesterday.
a) that b) where c) whose d) which

12. The Empire State Building, ____ by many tourists every year, is the second tallest building in the United States.
a) that is visited b) which visits
c) which is visited d) which visited

13. it was obvious that the response_____I gave to his question was not______he’d expected to hear.
a) which / how b) whom / that c) that / which d) that / what

14. This wooden box,____I keep all my old letters in, once belonged to my grandmother.
a) which b)where c)that d)whose

15. You____so many clothes on holiday. You only wore half of them.
a) must have taken b) had better not take
c) shouldn’t have taken d) might not have taken

16. it____a disaster, but fortunately, he____fast at the time.
a) might be / didn’t drive b) must have been / won’t be driving
c) could have been / wasn’t driving d) should have been / didn’t drive

17. A: Have you decided where to go on holiday this year?
B: Not yet, but we____to the same place as we did last year.
a) might go b) would go c) will go d) should have gone

18.1 haven’t worked for ages and I’m finding it hard to_____getting up early every day.
a) used to b) be used to c) use to d) get used to

19. You should keep water in your car when you drive through the desert____your car breaks down.
a) in case b) instead of c) so that d) however

20. The land lady left the couple on their own____they could decide privately whether to rent the flat or not.
a) so as to b) due to c) so that d) in order to

21. Kevin drove through the rough mountain path____he was driving on a motorway.
a) whereas b) although c) as though d) in case

22. Have you ever wished you _____ this car? It’s obviously causing you a lot of trouble.
a) wouldn’t buy b) hadn’t bought c) haven’t bought d) didn’t buy

23. If the old bridge over the river____last spring, we____the 200th anniversary of its construction next week.
a) didn’t collapse / will have celebrated b) wouldn’t collapse / were celebrating
c) hadn’t collapsed / would celebrate d) won’t have collapsed / will celebrate

24. Isn’t it good luck?____the plane that evening, I____alive now.
a) Had I caught/ wouldn’t be b) I had caught / wasn’t
b) Should I catch / wouldn’t be d) Did I catch / wouldn’t be

25. I’m afraid I won’t be able to say____as I’ve got____opinion on the matter.
a) nothing/some b)anything / no c) anything / any d) nothing / few

26. There were a lot of people on____sides of the road waiting to welcome the Prime Minister.
a)both b) all c) none d)neither

27. We spent hours Iooking for____ hotel that wasn’t fully booked, and finally ended up at____

Royal.
a) the / – b) any / the c) the / the d) a / the

28. Josephine soon realized that starting one’s own business was not____easy___it might seem.
a) so/that b) as/as c) too/so d) the most/in
29. If we finish this job soon, we can get home____to catch the beginning of the match.
a) so early b) early enough c) the earliest d) too early

30. As I didn’t want____to him, I avoided _____him at the conference.
a) speaking / meet b) to speak / to meet c) to speak / meeting d) speaking / meeting

31. ‘Stop____your sister and apologize to her for____her notebook,’ shouted the mother at her son.
a) to tease / tearing b) teasing / tearing c) to tease/to tear d) tease / to tear

32. We went to the reception without____an invitation, so they didn’t even let us____the hail.
a) having / enter b) to have / enter c) having / to enter d) have / entering

33. The meal we had at that restaurant was not so expensive,____?
a) hadn’t we b) did we c) was it d) wasn’t it

34. A woman jogging____the river bank fell_____the water when she tripped over a stone.
a) around / out b) across / off c) under / down d) along / into

35. Their house is____the end of the road______the Ieft-hand side.
a) from/at b)to/in c) at/on d) by/near
VOCABULARY

36) Those of you who would like to answer the question _________their hands.
a) rise b) lift c) arise d) raise

37) We couldn’t_________to buy the house because the price exceeded our savings.
a) think b) afford c) succeed d) achieve

38) Ahmet finally got the__________he was expecting and became the manager of the firm.
a) promoted b) promotion c) price d) proposal

39)The ill man received__________for the health problems he suffered due to poor working conditions.
a) consumer b) compensation c) guarantee d) salary

40)The essay was difficult to read because the handwriting was so_____.
a) intelligible b) frustrated c) illegible d) periodical

41) People in prehistoric times often _____ caves
a)hid b) inhabited c) unified d)invented

42)This young girl has good manners because she has been________well.
a)brought up b)looked after c)brought about d)looked up

43)”War and Peace” _____ Dostoyevsky has been translated________ali major languages.
a)from/to b)by/into c)from/into d)by/from

44)The students were________when they learned the________results of the final exam.
a) disappointing/worried b)disappointed/worrying
c)disappointing/worrying d)disappointed/worried
45)I listened to her______________and gave up smoking.
a)advice b)agreement c)offer d)telling

46)1 sometimes__________quite valuable things in antique shops.
a) come back b) come across c) come to d) come into

47) in spite of his________, he feels alone.
a)popular b)popularity c)population d)popularize

48)The bank will_______you the money if you are prepared to pay eight percent interest.
a) borrow b) receipt c) loan d) profit

49) Suzan was alone in the house when the fire_________.
a) broke out b) broke off c) broke in d) broke up.

50)Hospital doctors work too hard and cannot really enjoy their lives because they can not________a hobby.
a) take away b) take on c) take after d) take up

51)I can’t________people’s complaints at work anymore . I’ll have to resign one day.
a) catch up with b) go with c) keep up with d) put up with

52)Watch_______! You are going to fail!
a) out b) off c) up d) in

53)Jane has been suffering from_______for three months. Lack of sleep has affected her health badly.
a) insane b) insincere c) injustice d) insomnia

54) it was important for the spy not to_________his true identity.
a) recognize b) reveal c) resent d) release
Choose the word that has the same meaning as the underlined word

55) His parents did not realize the severity of the situation and therefore refused to help him.
a)location b)victim c)purpose d) seriousness

56)The suspect was interrogated for hours by two police officers .
a) questioned b) asked c) informed d) followed

57) One symptom of the disease is high fever.
a)symbol b) sign c) cause d) pain

58) ‘Give me a hand with these shopping bags’ shouted my mother from the front door.
a) take b)throw c)help d) fill

59) The car stolen by the robbers was found deserted near a village.
a)lonely b) damaged c) broken down d) left

60) The extras for the cast of the film were chosen randomly from the crowd.
a) carefully b) in a planned way c) intentionally d) carelessly

DIALOGUE COMPLETION

61)Pat: Are these your gloves ?
Mary : No, mine are in my pocket.
Pat:______________.
Mary : It’s possible. She has a pair of blue ones.
a) Tell Jill I’ve found a pair of gloves.
b) Jill thought they were yours.
c) Whose are they then ?
d) Could they be Jill’s ?

62)Jack: Do you think the film “Lord of the Rings” is suitable for children?
Tim: Not for very small children.
Jack:_________.
Tim: About twelve, I would say.
a)Do you know whether it is showing at our local cinema or not?
b) We won’t take our daughters then.
c) Is it showing at ten o’clock next week?
d) At what age would it be best?

63)Interviewer: Why did you decide to go into acting?
Actor : I’ve always enjoyed the theatre, and my teachers at school had noticed I had a talent and told my parents
Interviewer:________
Actor : Not at first. But when they realized I was serious about it, they did.
a)Is anyone else in your family talented?
b)Did they give you any encouragement?
c)How did your parents react to that?
d) Was it after that you went to theatre school?

FIND THE SENTENCE WITH THE SAME MEANING

64)Tom’s brother broke the window, not Tom.
a) Tom didn’t break the window, his brother did.
b) The window was broken by Tom, not his brother.
c) The window wasn’t broken by Tom or his brother.
d) Neither Tom nor his brother broke the window.

65)I can come any day this week except Tuesday.
a) I like to come once a week, on a Tuesday.
b) I have only one free day each week and that’s Tuesday.
c) This week, the only day that doesn’t suit me is Tuesday.
d) The only day I can manage this week is Tuesday.

66) George Bums is likely to turn up late for the meeting.
a) George Burns is always late for the meeting.
b) George Burns does not like to arrive late when he has a meeting.
c) George Burns wants to come late to the meeting.
d) George Burns will probably arrive late for the meeting.

67)We arrived late so we missed the first act of the play.
a) If the play had begun on time we should have missed the first act
b) The first act of the play had just started when we arrived
c) We weren’t able to see the first act of the play as we got there late.
d) We were late but the first act didn’t begin on time.

68) in my opinion, the explanation he gave for the explosion was not very convincing.
a) I’m convinced that he won’t be able to give a credible explanation of the explosion.
b) The way he explained the explosion didn’t seem very credible
c) I don’t think that his explanation for the explosion will convince everyone.
d) I can’t accept the way he explains the explosion

WRITING

69)Which of the following sentences cannot be a thesis statement?
a) There are many advantages of staying at a dormitory for students.
b) Famine is caused by many factors .
c) Kars is situated in the East of Turkey.
d) Learning a foreign language can be made easier in many ways.

70) Which of the following sentences cannot be a thesis statement?
a) There are many different types of irrigation methods used for different crops and earth types.
b) Many animals are rapidly becoming extinct.
c) Environmental pollution affects people in numerous ways.
d) Games have a big role in the development of children.

Which sentence is not a supporting idea to the given topic sentences?

71) Ozone is very damaging at ground level, but in the atmosphere it is very necessary for the continuation of life.
a) However , in 50 years time, many species will have become extinct.
b) The Ozone layer encircles the world and protects us from the sun.
c) The ultra- violet light is filtered by this way.
d) If it weren’t filtered it would cause eye troubles and skin cancers.

72)The first year of marriage İs surely to be a difficult one.
a) Suddenly two people realize that they are responsible not only for themselves; but also have to consider the feelings and needs of another person.
b)No one should mistakenly rush into a marriage.
c) in the first year both partners have to learn to accept the annoying little habits that both of them will surely have.
d) in the first year a couple has to learn how to get along with their in-laws. Mark the best choice.

73) Air pollution in Ankara is a serious problem._____________
a) However, fumes from cars and factories pollute the air.
b) Therefore, something must be done immediately.
c) As a result the air is polluted.
d) For example, there is air pollution in big cities.

74) Farming is an unpopular way of life in developing countries-Although young people know many new mechanized farming methods, they__________________
a) try to make farming popular.
b) try to find jobs in cities.
c) prefer to stay in their villages.
d) prefer to use old methods of farming.

75)There are over one million words in the English language today. However,_______________.
a) English is the language that has the largest vocabulary in the world
b) the average educated speaker knows only about 10.000 words.
c) few of the words in Shakespeare’s Works were of foreign origin.
d) the English vocabulary is much larger than the vocabulary of Italian.

76)Jet planes can go very fast; in fact______________
a)some of them can go faster than the speed of sound.
b) navigation systems have been improved so that planes can fly at night
c) supersonic jets are very expensive.
d) many improvements have been made in airplanes to provide more comfort

77)___________because they help to prepare the student for the final examination.
a) A dictionary is usually a reliable guide to pronunciation
b) Examinations are given during the term
c) None of them was adequately prepared
d) Surely you understood the importance of being able to speak and write effectively

READING
The piranha, in spite of its tiny size, is one of the most feared fish in the world. Piranhas live in the Aaron River, have very sharp teeth, and are capable of eating four times their body weight daily. This would not be so bad, if it were not for the way they attack in numbers. Even the smallest movement, like splashing your hand in the water, is enough to attract 300 piranhas in an instant A piranha attack can transform a live cow into a skeleton in a matter of minutes. When there is nothing else to eat, they will even eat each other.

78) According to the passage, the piranha________.
a) is the world’s smallest fish
b)would not be so bad if it was better understood
c)has sharp teeth and a large appetite
d)lives largely on a diet of its own species

79) The passage tells us that________.
a)piranhas are dangerous because so many of them gather to attack their prey
b)a single piranha can eat a cow in a matter of minutes
c)the average piranha eats four other piranhas every day
d) piranhas are useless because they are not edible

80) it is stated in the passage that in the absence of food, piranhas________.
a) feed on each other
b)migrate to other rivers
c)get smaller in size
d)face a decline in their numbers

World population is increasing at an alarming rate, despite birth control and family planning. it is estimated that by the year 2060, the Earth will have 10 billion people. Governments, and particularly governments of developing countries, will face major challenges to provide for their growing populations. The first and the most obvious challenge is to provide an adequate food supply. Next is to build adequate housing. Severe unemployment will also be a problem if new jobs are not created in accordance with the increasing population. The last, and the possibly most important, is the challenge of providing education for everyone.

81)The author believes that_______.
a) the effects of growing populations will be felt worse in developing countries
b) there will be few developing countries by the year 2060
c) unemployment is more important than shortage of housing
d) everyone has a right to a free education

82)According to the passage, governments________.
a) of developed countries should help those of poorer countries
b) will face four important problems because of growing populations
c) are generally too bureaucratic to deal with their problems
d) will need to house 10 billion extra people by the year 2060

83)It is implied in the passage that_______.
a) governments will have to be strong enough to meet the challenges of over-population
b) some of the current jobs will become outdated in the future as new ones are created
c) education is the best way to stop the world population growth
d) there won’t be a major world famine during the next century

84)word ‘adequate’ is closest in meaning to __________________________.
a)more b) enough c) excessive d) limited

POPULAR vs. QUALITY NEWSPAPERS
Students of English as a foreign language often ask teachers which newspapers to read. They naturally suppose that reading an English newspaper will be a good way of improving their knowledge of the language. But they are frequently disappointed because they cannot understand popular newspapers and think the ‘quality ‘ newspapers will be even more difficult. In fact the opposite is usually the case. Popular newspapers are written for people who haven’t got much time for reading and who, perhaps do not read as fast or enjoy reading as much as people who buy ‘quality’ newspapers. So, the editors try to attract the readers’ attention with sensational headlines in big black type. The headlines do not explain the content of the news item underneath. On the contrary they are often designed to puzzle the reader so that he will be persuaded to read the item to find out the meaning of the headline! Apart from that, they use double meanings, so a foreign reader is usually confused by them. Editors are also afraid that the readers will not be patient enough to read a long paragraph. Therefore .almost every sentence becomes a paragraph in itself, which is also a disadvantage for the student of English as a foreign language.

Mark the best choice.

85)Students of English as a foreign language want to read English newspapers because________.
a) they are disappointed in the difficulty of newspapers
b) they don’t have much time to read
c) they think they will learn the language better this way
d) None of the above is correct

86) Line 5, ‘in fact, the opposite is usually the case’ means___________
a) quality newspapers are less difficult to read than popular newspapers
b) students can read popular newspapers easily
c) people who read popular newspapers have a lot of time for reading
d) popular newspapers aren’t written for people who do not have time for reading

87)Editors think that people who read popular newspapers_____________.
a) do not have much time to read
b) do not enjoy reading very much
c) cannot read very fast
d) Ali of the above are correct

88) Line 7 ‘sensational’ means _____.
a) beautiful b) interesting c)serious d)huge

89)Line 9 ” they” refers to_______.
a)the readers b) the editors c) the headlines d) the news items

90) Line 10 ‘they ‘ refers to_______
a) the readers b) the editors c) the headlines d) the news items

91)Which of the following is not a disadvantage of a popular newspaper?
a) The sentences are long
b) The headlines do not explain the content of the news item underneath.
c) foreign readers are confused by the headlines.
d) The headlines are big and black.

The oldest specimens of glass we know of are Egyptian, and it is quite probable that the land of the Pharaohs was the original home of glass. The glass of early Egypt, usually opaque and colored, was made in small pieces for purposes of decoration, or in the form of vases, tiny vessel, or omamentel figures. Many of these glass articles have been found in tombs six thousand years old.
The ancient Egyptians knew not only how to make glass, but how to make exquisite art glass pieces. They also used glass to imitate precious stones. From its earliest years glass has led a double life – one of great usefulness and beauty, and one of glittering pretense.

92)The words ” six thousand years old” (line 4) refer to
a) glass articles b) tombs c) Pharaohs d) ancient Egypt

93)It is most probable that glass was originally used by .
a) modem Egyptians b) Indians to adorn themselves
c) ancient Egyptians d) American manufacturers of glassware

94) Which statement is correct? in its early days glass was____________.
a) never made in colors b) never useful!
c) used to imitate precious stones d) always made in large pieces

95. The word ” imitate” means
a) take b) copy c) use d) make

96) We may infer that the Egyptian glass articles
a) could last a long time b) lasted a few years only
c) have never been found d) were not beautiful

97) Glass has always led a double life because of its
a) age and art b) opaqueness and transparency
c) colorlessness and colorfulness d) usefulness and glittering pretense.

98) Glass was originally used for
a) drinking glasses b) mirrors c) tombs of the Pharaohs d) decoration

99) The paragraphs suggest that glass always was
a) useful b) scarce c) opaque d) expensive

100)The paragraphs indicate that the Pharaohs were
a) in Egypt b) glass manufacturers
c) manufacturers of precious stones d) dealers in ornamental figures

KEY
Grammer
1.D
2.B
3.A
4.A
5.A
6.D
7.C
8.C
9.A
10.C
11.C
12.B
13.A
14.A
15.D
16.C
17.C
18.C
19.D
20.D
21.B
22.C
23.A
24.D
25.B
26.C
27.A
28.B
29.D
30.A
31.D
32.D
33.B
34.D
35D
Vocabulary
36.D
37.B
38.B
39.B
40.C
41. B
42.A
43.B
44.B
45.A
46.B
47.B
48.C
49.A
50.D
51.D
52.A
53.B
54.B

Find Same Meaning
55.D
56.A
57.B
58.C
59.D
60.D

Dialogue Completion
61.D
62.D
63 .B

Find Same Meaning ( Sentence )
64.A
65 .C
66.D
67.C
68.B

Writing
69.C
70.B
71.A
72.B
73.B
74.D
75.B
76.A
77.B

Reading
78.C
79.A
80 A
81.A
82.B
83.A
84.B
85.C
86.A
87.D
88.B
89.C
90.C
91.D
92.B
93.C
94.C
95.A
96.D
97.D
98.A
99.A
100. A

 

Merhaba !